Nieuws

Pluimbal in het Alkmaars Museum

Afgelopen week was ik naar het Alkmaars Stedelijk Museum (bij De Vest). Daar werd ik verrast door een van de schilderijen van de familie Kruseman.

Het gaat om een schilderij van Jan adam Kruseman, dat hij in 1836 schilderde van een 11-jarig jongetje met de naam Jan Philip François van der Vinne.

In zijn rechterhand houd hij een racket vast. Zo te zien een primitief racket en in zijn linker hand iets dat op een shuttle lijkt. Het is een "pluimbal". Mooie lichte shuttles bestonden toen nog niet. Echte badmintonrackets ook nog niet. Op de grond ligt nog zo'n racket, maar nu met een bal ernaast. Waarschijnlijk werden de rackets zowel voor tennis als badminton gebruikt.

Er zit nog een tragisch verhaal aan deze jan Philip. Als enige van 7 kinderen werd hij ouder dan 3 jaar. Misschien dat zijn ouders hem daarom hebben laten schilderen. Hij werd echter zelf ook niet oud. Hij overleed toen hij 18 jaar was.

Mocht je dit schilderij zelf willen zien, dan kan je nog tot 2 augustus in het Stedelijk Museum in Alkmaar terecht. Daarna gaat het schilderij weer terug naar het Rijksmuseum Twente in Enschede.

 

Zie voor meer foto's hieronder.

« Terug

» Nieuws archief